Casa K

Herbestemming van museum tot woning

Het voormalig Kralings Museum aan de Hoflaan is vanaf 2010 getransformeerd tot een luxe appartementengebouw. Het gebouw bevat drie luxe appartementen met een gemeenschappelijke entree en een lift naar de bovengelegen verdiepingen. Het project Casa K betreft het appartement op straatniveau dat uit twee lagen bestaat: een begane grondverdieping van 195 M2 en een souterrain van 90 M2. Het appartement heeft een tuin van ruim 600 M2.

In het project Casa K, is gebruik gemaakt van de bestaande installatiestructuur. Voor de twee woonlagen is een totaal nieuw ontwerp gemaakt. De uitdaging voor het ontwerp was om het raamloze souterrain en de begane grond één geheel te laten worden binnen de grenzen van het beschermd stadsgezicht van de Hoflaan. Naast dit ontwerpvraagstuk bestond de opdracht uit een volledig interieurontwerp. Alle kasten in de werkkamer, de slaapkamer en de opslagruimte maken onderdeel uit van het ontwerp.  De keuken is volledig op maat gemaakt op basis van een programma van eisen dat de architect samen met de opdrachtgever heeft opgesteld. Er is een verlichtingsplan ontworpen en een materiaal- en kleurkeuze voor het gehele huis gemaakt en uitgevoerd.

Het belangrijkste element van het ontwerp is een in notenhout uitgevoerde kubus met rondom beloopbaar glas. De kubus staat op de kelderverdieping en steekt door de begane vloer heen. In de woonkamer vormt de kubus een verhoogd plateau. Het beloopbaar glas ligt op het vloerniveau van de woonkamer. De kubus bepaalt door haar afmeting en positionering de nieuwe ruimteverdeling van de woning. De woonkamer krijgt hierdoor een duidelijk voor– en achtergedeelte.

De verhoging in de woonkamer leent zich voor verschillende toepassingsmogelijkheden zoals een zitplek of lounge. De trap aan de kubus geeft toegang tot het souterrain. In het souterrain is in de kubus een kleine badkamer gebouwd. Het glas rondom de kubus in de woonkamer zorgt voor de daglichttoetreding naar het souterrain. Drie kleine ramen in de straatgevel zorgen voor aanvullend daglicht.

Voor de kubus is notenhout gebruikt, evenals voor het kookeiland en in de werkkamer. De combinatie van notenhout met de kleur zwart vormt een vast element in het appartement. Zo is de trapleuning uitgevoerd in zwart geschilderd staal, net als de keukendeur. In de keuken en de gang zijn zwarte armaturen toegepast.

De kasten in het huis zijn verschillend van kleur. In de keuken zijn de kasten in aluminium kleur uitgevoerd. De boekenkasten in de leeshoek zijn van donkergrijs gebeitst hout.

Share

LOCATIE Rotterdam, Nederland
ONTWERP PEÑA architecture
ARCHITECT Gabriel Peña
BOUWER STV, Rotterdam
INTERIEUR trap, keuken, badkamers – 13speciaal, Rotterdam
B.V.O. 285 M2 en 600 M2 tuin
FOTOGRAFIE Cornelie de Jong
STATUS opgeleverd 2013