Casa F

Herbestemming van museum tot woning

Het voormalig Kralings Museum aan de Hoflaan is vanaf 2010 getransformeerd tot een luxe appartementengebouw. Het gebouw bevat drie appartementen met een gemeenschappelijke entree en een lift naar de bovengelegen verdiepingen.
Het project Casa F betreft het appartement op de tweede verdieping en heeft een oppervlakte van193 m2 en 25 m2 buitenruimte.

Voor dit appartement, dat casco was opgeleverd, moest een geheel nieuwe indeling worden gemaakt. De karakteristieke kap en de bijbehorende balkenconstructie moesten als kenmerkende elementen prominent deel uitmaken van het ontwerp. De maximale hoogte in de nok is 6 meter.

Het appartement is bereikbaar via een trappenhuis en een lift. Trap en lift komen uit op een gang die toegang geeft tot woonkamer, masterslaapkamer, gastenslaapkamer, gastentoilet en- gastenbadkamer.
De ruime woonkamer en de masterslaapkamer liggen onder de balkenconstructie en de kap. In het verlengde van de masterslaapkamer ligt een zeer ruime inloopkast en een badkamer met een douche, toilet en bidet.
De woonkamer staat in open verbinding met een geheel nieuwe keuken, met een aangrenzende bijkeuken.
Aan de achterzijde is een grote ruimte aan de woonkamer toegevoegd die als ‘speelkamer’ dienst doet. Vanuit de woonkamer zijn openslaande deuren naar twee kleine balkons en de speelkamer geeft toegang tot een groot balkon.
In de badkamers, de keuken, slaapkamer en de hal zijn alle kasten ontworpen door de architect, die ook verantwoordelijk is voor de inrichting, de meubels en de verlichting.

In het appartement is gekozen voor een combinatie van hout met de kleur zwart. Die combinatie komt in allerlei vormen voor. Zo zijn de klassieke lounge-stoelen in zwart uitgevoerd zodat deze een relatie aangaan met de eiken vloer. Om de houten vierkante eettafel staan acht zwarte eetstoelen. In de keuken staan twee zwarte stalen krukjes die passen bij het teakhout in de keuken en bij het zwarte granieten keukenblad.
Alle boekenkasten zijn in notenhout uitgevoerd. De kasten in de slaapkamer en inloopkast zijn in eiken uitgevoerd. De eiken vloer heeft een dubbele white wash behandeling gekregen om hem zo lichter te maken.

Share

LOCATIE Rotterdam, Nederland
ONTWERP PEÑA architectuur
ARCHITECT Gabriel Peña
BOUWER STV, Rotterdam
ELECTRA Hoffman Elektro BV, Bergambacht
FOTOGRAAF Maarten Laupman
B.V.O. 193 m2 woning en 25 m2 terras
STATUS opgeleverd 2014