Bertmans

Ontwerp en inrchting restaurant

Aan de Zaagmolenkade in Rotterdam bevindt zich het Tapas restaurant Destino. Het belendende pand kwam leeg te staan en de eigenaren van Destino besloten in dit buurpand onder de naam Bertmans een restaurant te openen waar je kunt ontbijten, brunchen of lunchen. Het restaurant heeft een terras aan de gevel, maar ook langs het water.
De keuken ontleent zijn menu aan het Midden Oosten, Japan, Peru of een mix hiervan. Bertmans probeert zo de ontbijt- en lunchcultuur in Nederland een boost in de goede richting te geven.

De opdracht was om voor dit nieuwe etablissement een interieur te ontwerpen dat qua sfeer en materiaalgebruik past bij deze specifieke ontbijt- en lunchkeuken. Om het natuurlijke en biologische karakter van het restaurant te weerspiegelen koos de architect voor vier basale materialen: staal, baksteen, steigerhout en Marokkaanse tegels.

De achtermuur van het restaurant, tegenover de brede raampartij van de voorgevel, is grotendeels opgebouwd uit bakstenen en weerspiegelt de bakstenen voorgevel van het gebouw. Maar inpandig zijn de stenen op hun zijkant (‘verkeerd’) opgemetseld en hebben een decoratief en akoestisch effect op het interieur. Doordat de bakstenen verder niet behandeld zijn heeft de wand een eigen karakter gekregen en geeft hij de ruimte een bijzondere, warme aanvulling .

De stellage die dienst doet als garderobe is van staal, evenals de display installatie boven de bar. De tafels, die ook ontworpen zijn door de architect, zijn gemaakt van een combinatie van staal en steigerhout. De stoelen en de barkrukken zijn daarentegen via Marktplaats gekocht.

De bar is vervaardigd van steigerhout, evenals de strook boven de bakstenen muur tot aan het plafond. De lange, hoge bar aan de voorgevel is ook uitgevoerd in staal en steigerhout.
Voor de wand tegenover de bar is een bank ontworpen die ook uit steigerhout bestaat, met groen leren zitkussens. De verlichting boven de groene bank komt van oude legerlampen.

De wanden achter de keuken en van de toiletten zijn bekleed met zeegroene, Marokkaanse tegels. De toiletten en opslagruimte zijn bereikbaar via stalen deurframes bestaande uit twee laags geperforeerde staalplaat.

Share

LOCATIE Rotterdam, Nederland
CLIËNT Destino
ONTWERP PEÑA architectuur & Studio Oblique
ARCHITECT Gabriel Peña & Samir Bantal
IDENTITEIT Samir Bantal & Julien Rademaker
BOUWER Kusz / van Till, keuken: Pub Horeca Rotterdam
FOTOGRAAF Maarten Laupman
B.V.O. 75 m2
STATUS opgeleverd 2015